marți, 10 mai 2011

Viziuni multiple asupra Marii Schimbări

Din perspectiva spaţiului, casa electronică obligă oamenii să îşi împartă căminul în muncă şi birou. De unii acest lucru reprezintă un inconvinient, mai ales când femeile se zbat să fie independente şi să lucreze în cadrul unei întreprinderi. Alţii nu acceptă ideea de a rămâne „închis” într-un spaţiu, petrecându-ţi timpul alături de familie şi atunci când se munceşte. Al Treilea Val nu impune ca forţa de muncă să rămână în ateliere, ci să îşi desfăşoare activitatea în cadrul familial. Avantajele sunt că nu numai familia este pusă pe un loc principal, dar şi costurile de întreţinere a imobilelor şi a maşinilor se reduc.  Programarea calculatoarelor la domiciliu –scrie ziarul The Guardian- este industria casnică a anilor ’80”.  Unul din dezavantaje este că navetismul este suportat de lucrători, aglomeraţia de pe şosele formează agitaţie, nemulţumirile cresc, se produc greve. S-a ajuns la concluzia că este necesară mult mai puţină energie pentru a transporta informaţiile decât forţa de muncă. „Casa electonică poate aduce sentimentul de apartenenţă la colectivitate şi poate pune în mişcare organizaţiile volunatre ca bisericile, cercurile de femei, cluburile, organizaţiile sportive şi organizaţiile de tineret” numit de germani gemeinschaft. Aceste schimbări de caracter ale muncii, din fabrici şi birouri către transferarea muncii înapoi acasă, sugerează pragul unei noi civilizaţii, cea din Al Treilea Val.
Unii cercetători sunt de părere că divorţurile reprezintă rezultatul crizei industrialismului celui  de-al Doilea Val, modificând sistemul familial, din cauza frustrărilor care se creează între indivizi. Munca şi dorinţa de a câştiga din ce în ce mai mult pentru un trai mai bun dezechilibreză mediul familial.
Măsurile care trebuiesc luate în scopul sprijinirii şi restabilirii familiei nucleare din perioada celui De-al Doilea Val în viziunea unora sunt:
·         distrugerea calculatorului electonic pentru a limita accesul la materialele pornografice, pentru a îngrădi homosexualitatea, avortul;
·         alocarea de fonduri producţiei şi blocarea dezvoltării sectorului serviciilor în economie;
·         utilizarea tehnologiilor nucleare în producerea energiei, nevoia unei societăţi centralizate politic şi social;
·         interzicerea diversităţii din punct de vedere al mijloacelor de informare şi orice alt instrument care să submineze familia;
·         activităţile desfăşurate de femei să fie în cadrul casei, în special în bucătărie, aşa se explică practicarea salariului minim pe economie pentru femei;
·         reducerea intenţionată a salariilor tinerilor astfel încât aceştia să depindă din ce în ce mai mult de părinţi;
·         interzicerea mijloacelor anticoncepţionale şi a cercetării în domeniul biologiei reproducţiei;
·         scăderea nivelului de viaţă, prin existenţa unei sărăcii controlate a familiilor;
În prezent, numărul celibatarilor este într-o continuă creştere şi nu pare că s-ar opri.
Din ce în ce mai mult familia este axată pe adulţi şi nu pe copii. Nu trebuie să eliminăm din calcul căsătoria de probă, cuplul fără copii sau căsătoria homosexuală cu copii.
Dragostea dintr-un cuplu a fost şi va rămâne elementul care va uni oamenii, indiferent la care Val ne referim. Deşi în Al Doilea Val contează poziţia socială şi materială a partenerului, iubirea dintre bărbat şi femeie primează. În Primul Val, calităţi precum responsabilitatea, perseverenţa, modestia şi robusteţea erau cele care predominau în societate şi în relaţiile din cadrul acesteia.
Unul din motivele pentru care şomajul există şi este din ce în ce mai predominant este că, tinerii locuind în case electronice nu intră în contact până la vârsta angajarii cu mediul de muncă. Aceştia deseori au o vagă idee despre cum îşi desfăşoară activităţile părinţii lor la serviciu. Trebuie promovată productivitatea minorilor într-o cantitate raţională care să stimuleze/motiveze personalitatea umană în luarea deciziilor şi înlăturarea abuzurilor de orice tip asupra acestora.
Familia comunitară electronică ar putea da naştere unei cooperative, unei comune-corporaţii. Din punct de vedere psihologic, această organizare ne-ar ajuta afectiv, am combate singurătatea, am dezvolta relaţii interpersonale, am aprecia şi pune în valoare propriile calităţi, ar creşte încrederea în sine.
Demasificarea ţine cont şi de schimbarea structurii unei familii, pe care cel de-Al Treilea Val ni-l pregăteşte şi fiecare dintre noi vom putea alege prin nevoile pe care le avem, structura şi organizarea cadrului familial, în ce nişă ne vom putea încadra ori vom putea alege să trăim nonconformist/după bunul plac.
Trebuie să recalculăm faptul că, productivitatea în gospodărie are valoare economică, şi să revizuim acest fenomen al celui de-Al Doilea Val, beneficiând de toate avantajele şi eliminând punctele slabe.
Criza economiei mondiale din cel de-Al Doilea Val, face ca marile corporaţii să îşi piardă identitatea. Inflaţia şi şomajul, evoluţia în zig-zag a ratei dobânzii, acordarea de credite nelimitate cu dobânzi scăzute cu repercursiuni extrem de grave în economie, problemele ecologice ale mediului, criza energetică, criza financiară şi monetară, necesită alarmant schimbare în toate planurile de dezvoltare, cât şi în gândirea populaţiei.   În mediul actual afacerist, corporaţiile se dezvoltă extrem de anevoios şi sunt caracterizate de incertitudine din cauza vitezei schimbărilor factorilor de influenţă. Deciziile managerilor trebuiesc luate într-un timp din ce în ce mai scurt iar acest lucru aduce presiune, tensiune şi riscuri în cadrul firmelor.
Firmele născocesc false valori, nevoi ale oamenilor pentru ca vânzărilor să crescă. Diversitatea bunurilor şi serviciilor este specifică celui de-al Treilea Val. Se renunţă la naţionalism în numele regionalismului, se doreşte autenticitatea indivizilor, punerea în evidenţă a propriilor valori, a identităţii fiecăruia dintre noi, lucru care în perioade mari de timp, anterioare, ne-a fost interzis prin regulile societăţii. Corporaţiile actuale sunt damnate pentru otrăvirea cetăţenilor cu azbest, pentru folosirea oamenilor săraci drept cobai, pentru rasism şi înşelăciune, etc.
Informaţia reprezintă elementul care stă la baza deciziei, în urma căreia se acţionează într-un fel. De aceea, informaţia este atât de mult dorită şi într-un timp cât mai scurt, pentru că cel care deţine informţia, este cel care conduce, este liderul.
Din ce în ce mai mult se pune accent pe moralitatea omului. Responsabilitatea lui şi a modului în care acţionează sunt factori care se iau în considerare în Al Treilea Val. Conştiinţa de care dă dovadă atunci când produce bunuri ori servicii, conservarea mediului şi protejarea speciei umane contribuie în dezvoltarea noii generaţii. Trebuie să avem în vedere politica sinergică, cea care pentru îndeplinirea unei funcţii acţionează mai multe organe, instituţii, pentru îndeplinirea aceluiaşi rezultat. Rapoartele corporaţiilor au menirea de a informa atât publicul cât şi concurenţa, despre activitatea desfăşurată în cadrul firmei. Acest lucru trebuie să fie înzestrat cu francheţe, obiectivitate, transparenţă, şi se analizează printr-o abordare interdisciplinară.
La conflueţa celui de-al Doilea Val cu următorul se evidenţiază „declinul eticii profesionale şi al loialităţii faţă de întreprindere, al punctualităţii şi disciplinei industriale în rândul tineretului!” Atunci se naşte întrebarea: „Ce cod de conduită trebuie aplicat?” Orarul glisant însă de unii este considerat factorul eliberator şi are în consecinţă şi o valoare mai mare a productivităţii, oferind posibilitatea angajaţilor să îndeplinească şi alte obligaţii ori să desfăşoare şi alte acţiuni personale, organizându-şi timpul după bunul plac, manageriâdu-şi singuri sarcinile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu