luni, 18 aprilie 2011

Paşii către schimbare

Al Doilea Val descinde producătorul de consumator, şi face loc dominaţiei pieţei. Beneficiul pe care îl aduce este îmbunătăţirea nivelului de viaţă materială a omului obişnuit, prin creşterea calităţii locuinţelor şi a sporirii cantităţii şi varietăţii hranei. Principalele cauze ale morţii în Primul Val erau: ciuma, tifosul, dizenteria, tuberculoza, gripa şi variola. Oamenii celor De-al Doilea Val, au împins progresul şi descoperirile astfel încât să soluţioneze aceste boli incurabile până atunci, dar au avut surpriza de a se confrunta cu efectele secundare noilor invenţii, şi anume deteriorarea biosferei, în consecinţă a habitatului în care trăim şi de care suntem dependenţi. Creşterea demografică şi necesitatea spre expansiune sunt doi  factori  ce obligă societatea la o „evoluţie oarbă”.
Deşi Cel De-al Doilea Val are multe calităţi, nu putem uita că el a adus lagărele de concentrare, războiul l-a transformat într-o acţiune de masă, a distrus oraşul Hiroshima cu bomba atomică, a răspândit jafurile şi incultura printre noi. Îndustrialismul aduce în societatea o presune, care, alături de pierderea resurselor esenţiale, prăbuşirea rolurilor şi a valorilor produce o criză adevărată în personalitatea omului.
Vom înţelege că a venit timpul Celui De-al Treilea Val, atunci când vom înţelege că industrialismul este „pe moarte” şi că puterea este în mâna viitorului care are ca premisă - împlinirea spirituală sănătoasă.
Cel De-al Treilea Val este fundamentat pe principii noi. Epoca petrolului va lua sfârşit. Industria energetică nu se mai poate baza pe combustibilii fosili neregenerabili şi atât de distrugători ai mediului natural, centralele nucleare reprezintă un risc prea mare pentru societate şi o pradă irezistibilă pentru terorişti, reactoarele regeneratoare cu neutroni considerate „perpetuum mobile”, sunt dependente de uraniu. Creşterea preţului petrolului are şi un avantaj, şi acela că lumea demarează proiecte şi investeşte în imaginaţia cercetătărilor şi a oamenilor de specialitate pentru a schimba structura industriei energetice într-una „grijulie” cu mediul. Astfel, se nasc diferite posibilităţi şi căi de a ne schimba modul de evoluţie. Avem nevoie de o puternică diversificare a mijloacelor prin care putem obţine energie, pentru a nu reprezenta un pericol viitorul. Acest lucru ne va ajuta să evităm risipa!
Cel De-al Treilea Val, se ciocneşte de ideile şi concepţiile oamenilor care susţin Primul Val – aceştia doresc reîntoarcerea la viaţa şi ritmul de atunci, revenirea la trecutul preindustrial. Aceştia nu-şi dau seama că evoluţia înseamnă drumul către alte ţinte, şi nu reîntoarcerea la stilul de acum 300 de ani în urmă. Inteligenţa, experienţa, cunoaşterea trecutului, va ajuta societatea pe parcurs, şi în dezvoltarea ei.
Cu ajutorul electronici cuantice, teoriei informaţiei, biologiei moleculare, oceanologiei, nucleonicii, ecologiei, şi ştiinţelor spaţiale, putem îmbrăţişa elementele Celui De-al Treilea Val. 
 Industria electronică cunoaşte o creştere explozivă, iar rezultatul este acela că aproape fiecare casă din SUA, deţine aproximativ un calculator, iar acest trend tinde să se răspândească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu